V./3. fejezet: Idegkompressziós syndromák

V.3.1.Carpal tunnel syndroma

V.3.1.1 Definíció

fontos

A carpalis alagútszindróma egy jellemző tünetegyüttes, amelynek kiváltó oka a nervus medianus ideg kompressziós neuropáthiája. A tünetegyüttes jellemzően éjszakai fájdalom, az első három ujj és részben a gyűrűsujj zsibbadása és kéz szorítóerejenek csökkenése. A panaszokat az ismétlődő manuális aktivitás és az extrém csuklóhelyzet gyakran provokálhatja.

A carpalis alagutsyndróma kiváltó oka a ligamentum carpi transzversum és a kéztőcsontok által létrehozott zárt rekeszben, valamilyen okból kialakuló nyomásfokozódás. A carpalis alagútban kilenc ín és egy ideg fut. A nyomásfokozódás az idegre gyakorolt kompresszió és az ideg vérellátásának reverzibilis majd idővel irreverzibilis károsodását okozza.

V./3.1.2. Kiváltó okok

A carpalis nyomásfokozódás leggyakoribb okai a következők:

  • Veleszületett carpalis stenosis

  • Intrinsic és extrinsic izom rendellenesség

  • Trauma

  • Infectio

  • Tumor

  • Hormonális változások

  • Érbetegségek

  • Rheumás megbetegedés

  • Synovialis gyulladás

V./3.1.3. Diagnozis

megjegyzés

EMG vizsgálat elvégzése a diagnózis felállításához nélkülözhetetlen

A jellemző tünetegyüttes és a Phallen teszt pozitivitása egyértelműen felveti a carpalis alagutszindróma gyanúját.

A Phallen teszt a mellkas előtt pozícionált teljesen hajlított helyzetű csuklóban kb. 60 másodperc után kialakuló zsibbadás.

A röntgenfelvétel elvégzése nem kötelező, de javasolt mivel esetleg csontos eredetű elváltozás azonosítható. Szisztémás betegség esetén elvégzése szintén javasolt.

A betegség egyértelmű diagnosztikus jele az EMG vizsgálat (Elektro Miográfia). A vizsgálat során a nervus medianus vezetési sebességét mérik. A vizsgálat során detektálják a vezetési sebesség csökkenésének mértékét, valamint pontos magasságát. Negatív esetben a nyaki gerinc vizsgálta is javasolt.

V.3.1.4 Kezelés

Korai stádiumban a kéz sínezése és gyulladáscsökkentő kezelés valamint fizikotherápia jelentős javulást hozhat.

A gyulladáscsökkentő kezelés szisztémásan és lokálisan is használatos de a lokális, közvetlenül a carpalis alagútba jutatott gyulladáscsökkentő a fokozott szövődményveszély miatt gondosan mérlegelendő.

A javasolt sebészi kezelés a ligamentum carpi transzverzum átvágása és az ideg felszabadítása. A ligamentum carpi a távolított hüvelykujj vonala és a distalis csuklóbarázda között helyezkedik el.

A műtét helyi érzéstelenítésben is elvégezhető így lehetőség van akár egynapos sebészet keretében végezni a beavatkozást.

image
1. videó: A Carpal tunnel syndroma műtéti ellátása
Utolsó módosítás: 2011. June 14., Tuesday, 22:49