V./6. fejezet: Nyeregizületi arthrozis

V.6.1. Definíció

fontos

A kéz rheumás megbetegedése során a leggyakrabban érintett izület az l. carpo-metacarpalis izület vagy más néven a nyeregizület. Ez az az izület amely a legnagyobb szabadásgi fokkal rendelkezik a kéz izületei közül

V./6.2. Diagnozis

Az ízület kopásának leggyakoribb tünetei a korai fájdalom és duzzanat az érintett izület felett. A fájdalom a kulcsfogás és az erőteljes tekerő mozdulatok során jelentkezik először. A CMC izület ballotálhatósága és az izület subluxatioja további jelek, amelyek az arthrosisra utalnak.

A diagnózis felállításához a röntgenfelvétel nélkülözhetetlen.

A nyeregizületi arthrosis röntgen jelei, kezdetben a subchondralis meszesedés majd az izület subluxatioja. Előrehaladott stadiumban megjelennek az arthrosis jelei a trapeso-scaphoidealis izületben majd a többi kéztőcsont izületben is.

Burton féle klasszifikáció

  • I. stádium: Fájdalom, szalag lazasága és ballotálható nyeregizület

  • II. stádium: Instabilitás, krónikus sublaxatio,radiologiai eltérések

  • III. stádium: Scapho-trapezoidalis izület is érintett

  • IV. stádium: II-III.stádium előrehaladott degeneratív elváltozásokkal a metacarpo-phalangealis izületben

V./6.3. Kezelés

értékelés

I-II stadiumban a beteg panaszaitól függően konzervatív kezelést alkalmazhatunk. A hüvelykujj sínezése és Nem Steroid Gyulladáscsökkentő ( NSAID) alkalmazás valamint fizikotherápia javasolt.

III-IV Stádiumban a beteg panaszainak függvényében arthroplastica elvégzése javasolt. Saját gyakorlatunkban az abductor pollicis longus ín felhasználásával interpositios arthroplasztikát végzünk.

image
1. ábra:Nyeregizületi arthrozis
image
2. ábra:Nyeregizületi arthrozis műtéti foto
Utolsó módosítás: 2019. September 27., Friday, 11:26