III./1.3.: Ondóvezeték (ductus seu vas deferens)

III./1.3.1.: Általános anatómiai viszonyai

összegzés

45-55 cm hosszú, 2 mm átmérőjű, tűszúrásnyi szűk lumennel (0,2 mm) rendelkező izmos falú cső. Porcszerűen kemény tapintata alapján élőben is beazonosítható a scrotumon belül; falának ilyen fokú keménységét az adja, hogy vastagságának kb. 90%-át kompakt, három rétegű simaizomszövet alkotja (ennek erőteljes kontrakciói továbbítják a spermiumokat a mellékheréből a húgycsőbe az ejakuláció során). A mellékhere farkánál veszi kezdetét, itt igen kanyargós, de ezután kiegyenesedve fölfelé halad a here és mellékhere mögött, a mesorchiumhoz lazán kapcsolódva (pars epididymidica / testicularis), majd az ondózsinór része lesz, annak hátsó oldalán (pars funicularis). Utóbbi előbb szabadon fut (pars libera), majd belép a lágyékcsatornába (pars inguinalis).

A canalis inguinalis belső nyílása után medial felé fordul, kereszteződik az a. epigastrica inferiorral (az artéria mögött haladva) és az arteria és vena iliaca externát felülről keresztezve halad lefelé. A medencei hashártyán redőt alkotva halad tovább medialis irányba (pars pelvina), majd az ureterrel is kereszteződik (a kereszteződésben az ureter előtt van). Az ondóvezeték e szakasza a húgyhólyag fundusánál halad el (pars vesicalis), majd egyenetlenül, kanyargósan tágult része (pars ampullaris = ampulla ductus deferentis) következik, mely után ismét elvékonyodva a ductus excretoriusszal (a vesicula seminalis kivezetőcsöve) hegyesszögben egyesülve, mint ductus ejaculatorius nyílik a pars prostatica urethraeba.

Vasectomia esetén a ductus deferenst a here közelében lekötik; ez a beavatkozás meggátolja a spermiumok továbbjutását. Ez a sebészi művelet ideális esetben reverzibilis férfi kontraceptív műtétnek tekinthető, mely a férfi nemi jelleget és a potentia coeundit nem érinti.

III./1.3.2.: Vérellátása

fontos

A vért az a. iliaca internából kapja (a. ductus deferentis), ez az artéria a funiculus spermaticusban is követhető. Artériája eredhet az a. vesicalis superiorból is; a scrotumban anastomosisok mutathatók ki az a. testicularisszal, így a here-mellékhere-ductus deferens képletcsoport több irányból kapja artériás vérét.

III./1.3.3.: Beidegzése

Innervatiójában főként a gazdag sympathicus fonat jelentős (ld.: simaizom-kontrakciók ejakulációkor). A sympathicus idegek a plexus hypogastricusból érkeznek a ductus deferenshez. A plexus pelvicusból származó parasympaticus idegrostok a spermiumok folyamatos továbbításáért felelős perisztaltikus mozgást vezérlik.

Last modified: Monday, 10 February 2014, 9:39 AM