Topic outline

 • General

 • A Philis Respironics A40 típusú nem-invazív lélegeztetőgép

  A Philips Respironics A40 típusú lélegeztetőgép otthoni használatra kifejlesztett eszköz, felépítése és használata gyorsan elsajátítható. A következőben a gép felépítésének és gyakorlati felhasználásának azokat a fontosabb elemeit tekintjük át, melyek a mindennapi gyakorlatban fontosak.

  A lélegeztetőgép tápellátása hálózati áramforrásról történtik. A géphez csak a saját tápegysége használható, melyet a gyártó mellékel. A tápegység csatlakoztatásánál vegyük figyelembe annak irányát. Megfelelő illesztést követően a csatlakozót biztonsági zár védi a véletlen kimozdulástól.

  A lélegeztetőgép működési elve egy fordítva működő porszívóéhoz hasonlítható. Egy turbina segítségével a gép a légbeömlő nyíláson át levegőt szív be, melyet az orvos által beállított paramétereknek megfelelően továbbít a beteg felé. A légbeömlő nyílás elé pollenszűrőt és porszűrő szivacsot helyezünk. A pollenszűrő használat során szürkés elszíneződést mutathat, cseréje kéthetente szükséges. A porszűrő a környezet szennyezettségétől függően port köt meg. Naponta ellenőrizzük a szivacs porosodását! Szükség esetén távolítsuk el róla a port, 2-4 hetente pedig cseréljük ki.

  A gépi lélegeztetés során a nagy áramlású levegő kiszáríthatja a légutakat. Ha a belélegzett levegő párásítása elmarad, vagy nem kellő mértékű, a páciens orrdugulást, száj- és orrszárazságot, nehezen felköhöghető váladék képződését panaszolhatja. Az A40 típusú lélegeztetőgéphez közvetlenül csatlakozik egy párásító. Ennek tartályát desztillált vízzel töltjük fel a jelölésig. Használat során a víz felmelegszik és belélegzett levegő páratartalmát megemeli. A vízszint ellenőrzését minden használat előtt tegyük meg, és szükség esetén pótoljuk az elpárolgó vizet! A tartály szükség esetén szétszerelhető és elmosható. Mosást követően desztillált vízzel öblítsük el, majd szárítsuk ki a következő használat előtt.

  A lélegeztetőgéphez bordázott, csővezetéket, úgynevezett légzőkört csatlakoztatunk. A légzőkörhöz illeszkedik a lélegeztető maszk. Amennyiben a páciens állapota indokolja, a légzőkörbe adapteren keresztül oxigén csatlakoztatható. Az oxigénhasználat az orvosi előírás szerint kell, hogy történjen!