bevezetés

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

III./5.2.: Európai innovációs klaszterek

A klaszterek egyik altípusa tehát az innovációs klaszter, amelynek központjában a K+F-tevékenység áll. Az ilyen típusú klaszterekben jellemző az egyetemi, kutatóintézeti részvétel, a vállalatok és egyetemi tanszékek közötti intenzív együttműködés, valamint a közös projektek magas aránya. Az innovációs klaszter pozitív hatást gyakorol a gazdasági növekedésre elsősorban a magasabb vállalkozási kedvnek és a növekvő termelékenységnek köszönhetően.

Az innovációs klaszterre különösen jellemző:

  • A) az újonnan alapított (start-up) vállalatok születése;

  • B) az innovatív technológiai megoldások gyors elterjedése;

  • C) a szereplők közötti együttműködések, hálózatok kialakulása;

  • D) a törekvés a formális klaszterszervezet kiépítésére.

Az innovációs klaszterekben való részvételben a cégek, illetve az egyetemek és kutatóintézetek is érdekeltek.

Egy klaszter hosszú távú fejlődésében rendkívül fontos szerepet játszhat egy központi, katalizátorként működő szervezet. Ilyen horgony szerepet tölthet be az egyetemeken kívül egy multinacionális nagyvállalat is. A Nokia Finnország számos innovációs parkjában rendelkezik telephellyel, amelyekhez több mint 300 beszállítói kisvállalat kapcsolódik. Az Ericsson hasonló módon támogatja a spin-off cégeket, ezért a Mjärdevi Tudásparkban telepedett le. A központi szereplő tehát növeli egy ipari vagy tudományos klaszter (park) presztízsét, segíti a megfelelő infrastruktúra kialakítását, és így vonzza a kisebb cégeket.

megjegyzés

A legfontosabb intézetek: Strasbourg (F): University Louis Pasteur (ULP), Freiburg (N): University Freiburg, Bázel: University Basel, Biozentrum, Swiss Tropical Institute (STI), Bázel: Departement für Klinisch-Biologische Wissenschaften (DKWB), Bázel: Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research (FMI)

A 4. ábra a sikerhez szükséges/kritikus tényezőket sorolja fel a nemzetközi szakirodalom alapján. A legfontosabb a részvevők közötti kapcsolatok ereje, a részvevők által alkalmazott innovatív technológia és hozzáértő munkaerő jelenléte. A nagyvállalati jelenlét és a kiscégeket létrehozó vállalkozó kedv is jelentős tényező.

image
4. ábra: Sikeres klaszterek feltételei

Forrás: DTI (2002)

Európában a bázeli az egyik legfontosabb és leginnovatívabb klaszter, amelynek központját a BioValley Elzász hálózat alkotja. A hálózat számos tudás- és technológiai parknak ad otthont. A bázeli klaszter része az elzászi 3 nemzetiségű, nagy élettudományi klaszternek, amelynek 3 központja Strasbourgban, Freiburgban és Bázelban van. Jellemző a tudományos intézetek, vállalatok, valamint a kockázati tőke és a bankok jelentős részvétele. Itt található a Sanofi-Aventis egyik legnagyobb K+F-központja. A további, meghatározó cégek közé tartozik a Novartis, a DuPont és a Lilly francia leányvállalatai mellett mintegy 100 közepes biotechnológiai vállalat is. Közel 100 kockázatitőke-társaság és bank foglalkozik az új cégek és projektek finanszírozásával, ilyen, pl. a 3i, az ABN Amro Capital, a Bank Julius Bar, a Global Life Sciences Ventures vagy a Novartis saját kockázati tőke cége a Novartis Venture Fund.

Utolsó módosítás: 2011. November 21., Monday, 14:44