V./1. fejezet: Az anyagcserebetegségek definíciója; V./2 fejezet: Az anyagcsere betegségekről általában
fontos

V./1. fejezet: Az anyagcserebetegségek definíciója

Az Egészségügyi Minisztérium veleszületett, öröklött anyagcsere betegségek vizsgálatához készített protokollja szerint a veleszületett, öröklődő anyagcsere betegségek (inborn errors of metabolism) definíció szerint olyan kóros állapotok, amelyekben enzimhiány vagy csökkent enzimaktivitás következtében elégtelen a szervezetbe bejutott tápanyagok (egyéb anyagok) átalakítása, metabolismusa. Ennek eredményeként bizonyos, az enzimblokk előtti – nem kívánatos – anyagok felhalmozódnak és alternatív utakon metabolizálódnak, míg mások (a blokk mögöttiek), amelyek a szervezet működése szempontjából fontosak, sokszor nélkülözhetetlenek, nem képződnek. A klinikai tüneteket a szérumban (pl. PKU) vagy a sejtekben felhalmozódó (lysosomális betegségek), sokszor a vizelettel ürülő szubsztrát (pl. aminoaciduriák, MPS stb.), máskor a végtermék hiánya (pl. congenitális hypothyreosis) okozza.

Az anyagcserebetegség a szervezetbe bejutó tápanyagok átalakításának (metabolizmusának) elégtelensége miatt létrejövő kórállapot.

összegzés

V./2 fejezet: Az anyagcsere betegségekről általában

Bár az egyes kórképek ritkák, de sok anyagcsere betegség létezik, így mégis gyakran találkozunk ilyen betegekkel. Be kell ismernünk, hogy nem minden esetben terelődik rögtön erre a betegségcsoportra a gyanú. A jellemző tünetek tekintetében a csoporton belül is nagyon gyakoriak az átfedések, illetve a hasonlatosságok sokkal gyakoribb kórképekkel. Például elképzelhető, hogy a vezető tünetünk a táplálási nehezítettség, amely következményesen fejlődésbeli elmaradást okoz. Első körben a gastrointestinalis betegségek kell, hogy kizárásra kerüljenek, hiszen klasszikus diagnosztikai algoritmusaink szerint, mint azt korábban említettük, mindig a gyakoribb kórképek felől haladunk a ritkábbak felé. Ez pedig időigényes folyamat, hátráltatva ezzel az esetleges kezelési lehetőségeket. A genetikai komponens egyik anyacsere betegség esetében sem elhanyagolható, nehéz általánosítanunk, de túlnyomóan autoszomális recesszív öröklődésű kórképek (melyek mindkét nemet egyformán érintik). A tünetek kezdetében sem lehet általános érvényű dolgokat mondanunk, a tárolási betegségek pl. már a magzati életben elkezdődhetnek, de jelentkezhetnek késői felnőttkorban, az első tünetek pl. Pompe-kór késői kezdetű formája esetében. 

Az anyagcsere vizsgálatok végzése speciális laboratóriumi készültséget igényelnek, legtöbbször nem helyben elvégezhető vizsgálatok, de a gyakorló orvosnak (elsősorban a gyermekorvosoknak, felnőttkorban jelentkező tünetek esetén pedig leggyakrabban a belgyógyászoknak) a fizikális vizsgálat és a beteg panaszai alapján is fel kell tudnia ismerni néhány kórképet, lássuk tehát, hogy melyek azok a dolgok, amik anyagcsere betegség gyanúját kelthetik (1-2. ábra). Az anyagcsere betegségek csoportosítása klinikai tünetek alapján is lehetséges, ld. 3. ábra.

image
1. ábra: Anyagcsere-betegségre utaló klinikai tünetek
image
1. ábra: Gyakori a jellegzetes craniofacialis dysmorphia, a gargoyle face, azaz „vízköpő arc”. Megjegyzés: az anyagcsere betegségek általában macrocephaliával járnak, szinte egyetlen kivételt a a phenilketonuria jelent.

Craniofacialis dysmorphia anyagcsere-betegségekben (a gyermek Hurler-szindrómában (MPS I. H) szenved.
image
3. ábra: Az anyagcsere betegségek csoportosítása klinikai tünetek szerint
Last modified: Tuesday, 29 January 2019, 10:51 AM