VI./4. fejezet: Örökletes tumor szindrómák

bevezetés

VI./4. fejezet: Örökletes tumor szindrómák

Bevezetés

A malignus betegségek 5-10%-a öröklődik, ezekre az esetekre az alábbiak hívják fel a figyelmet:

  • - A családban halmozottan fordulnak elő ugyan olyan típusú, vagy egymáshoz kapcsolódó daganatok (pl. emlő- és petefészekrák, bél- és endometrium rák)

  • - Szokatlanul korai manifesztáció

  • - Páros szerv esetén kétoldali tumor

  • - Szinkron vagy egymást követő tumorok egy betegben

  • - Bizonyos jellegzetes fenotípusos eltérések (melanosis a szájban és körülötte - Peutz-Jegher szindróma, tejeskávéfoltok és szeplők a hónaljban - neurofibromatosis)

image
1. ábra: Neurofibromatosis esetén cafe-au-lait foltok és hónalji szeplők (forrás: sciencedirect.com)
image
2. ábra: Peutz-Jeghers szindróma esetén melanosis a szájban (forrás: emedicine.medscape.com)
image
1. táblázat: Örökletes rák szindrómákmegjegyzes

VI./4.1. Örökletes emlő- és petefészekrák

A korai előfordulású emlőrák hátterében 40-50%-ban mutatható ki a BRCA1 gén genetikai hibája, míg BRCA2 génben előforduló hibák további 30-40%-ért felelősek. Abban az esetben, ha egy nő bizonyítottan BRCA1 mutációt hordoz 60-85% esélye van arra, hogy az élete során mellrák fog kialakulni nála, BRCA2 gén esetén is hasonló a várható kockázat. Ilyen esetekben a petefészekrák rizikó is emelkedett, illetve férfiak esetén emelkedett prosztatarák kockázattal és az egyébként alacsony előfordulási gyakoriságú férfi mellrák 100-szoros rizikóemelkedésével kell számolnunk.

image
3. ábra: Angelina Jolie (forrás: dailymail.co.uk)
összegzés

VI./4.2. Örökletes béldaganatok

Az örökletes béldaganatok között vannak olyanok, amelyek esetén először polypok képződnek nagy számban, majd ezekből alakulnak ki a rosszindulatú daganatok, illetve olyanok, ahol primeren, polypok jelenléte nélkül alakul ki a daganat. Az előbbi csoport legfontosabb betegsége az APC gén öröklött mutációja miatt kialakuló familiáris adenomatosus polyposis (FAP), amelynek esetében rendkívül sok akár több száz, több ezer polyp jelen lehet és a gasztrointesztinális traktus felső szakaszán és számos egyéb helyen is magasabb a rák kialakulásának rizikója. A malignus transzformáció már 15 éves kor körül megtörténhet, ezért profilaktikus colectomia is a kezelési lehetőségek közé tartozik. Herediter nonpolyposus colon carcinoma kialakulásáért a DNS mismatch repair gének mutációi felelősek. Ezt a daganatot is megelőzhetik polypok, és bár jóval kisebb számban fordulnak elő, gyorsabban növekszenek, mint az örökletes mutációt nem hordozók. Az örökletes forma kialakulásáért leggyakrabban MSH2 gén csírasejtes inaktivációja felelős. Az inaktiváció jellegzetes tünete a mikroszatellita instabilitás (MSI) és a tumor 60 éves kor alatti megjelenése. Ezért ma az ajánlások szerint minden 60 éves kor előtt kialakult vastagbélrák esetén vizsgálni kell a pácienst MSI-re és repair fehérje inaktivációra.

image
4. ábra: Familiális adenomatosus polyposis endoszkópos képe (forrás: familyhistorybowelcancer.wordpress.com)

4.3 Retinoblastoma

A retinoblastoma egy gyermekkorban jelentkező retinát érintő tumor, mely lehet sporadikus, illetve familiáris. Utóbbi esetben a RB1 gén egyik alléljének mutációja már a csírasejt szinten jelen van, míg szerzett esetben mindkét szükséges mutáció a szomatikus sejtben alakul ki. Ebből következik, hogy familiáris esetben gyakran mindkét szemen jelentkezhet a daganat. Az örökletes forma esetén a későbbiekben és más tumorok (pl. osteosarcoma) alakulhatnak ki, ezért különösen fontos a genetikai diagnosztika.

image
5. ábra: A retinoblastoma szabad szemmel is látható lehet, illetve fényképeken a vörös visszfény hiánya tűnhet fel. (forrás: curerator.com)
összegzés

VI./4.4. Kromoszómális törékenységgel járó szindrómák

Erre a betegségcsoportra a DNS repair defektusa jellemző, mely kromoszómális instabilitást okoz és a szervezet érzékenyebb lesz a mutagén ágensekre. Számos betegség tartozik ide változatos fenotípusokkal, melyeknek közös jellemzője a több szervrendszert érintő károsodás, bőrdefektusok, illetve érzékenység többfajta malignus daganatra. A Fanconi-anaemia esetén a kétszálú DNS törések javításának károsodása miatt csontvelői elégtelenségre, csontrendszeri, szem, szív és vese rendellenességekre, illetve elsősorban vérképzőrendszeri malignitásokra kell számítani. Ataxia teleangiectasia esetén az ATM gén mutációja miatt szintén a kétszálú DNS törések kijavítása marad el. A bőrön a teleangiectasia, idegrendszeri tünetként az ataxia és mentális elmaradás, mimikaszegény arc, immundeficiencia, nyírokszövet dysplasia és malignitás jellemző. Werner szindrómában korai öregedés és az ehhez köthető elváltozások dominálnak számos ráktípusra, elsősorban szolid tumorokra hajlamosítva.

Last modified: Tuesday, 29 January 2019, 11:14 AM