XVII./ 2. 3. Idioszinkratikus reakció
fontos

XVII./ 2. 3. Idioszinkratikus reakció

Az idioszinkratikus reakció egy olyan káros mellékhatás, amit a gyógyszer célpont ismeretében nem lehet megjósolni. Ilyen lehet egy hiperszenzitív reakció egy gyógyszerre.

XVII./ 2. 3. 1. Abacavir esetében előforduló hiperszenzitivitás

Az abacavir egy nukleozid analóg, amely jelentős aktivitást mutat HIV ellen, azonban a betegek egy részében súlyos túlérzékenység fejlődik ki a gyógyszer ellen. Kimutatták, hogy abacavir túlérzékenység az MHC (fő hisztokompabilitás komplex) HLA-B*5701 alléljével asszociálódik. Az a feltételezés, hogy az abacavirból egy aldehid-reaktív metabolit keletkezik, ami klasszikus I-es típusú MHC feldolgozáson esik keresztül. A peptid-HLA komplexum prezentálása egy abacavir-specifikus CD8+ T sejt receptor felé aktiválja a gyulladáshoz kapcsolódó citokinek kibocsátását, ami az akut hiperszenzitivitás szindrómát eredményezi. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy terápiát megelőző HLA-B*5701 immunogenetikai teszt növeli a gyógyszer biztonságát, ezért az abacavir csak azoknak javasolják, akik negatívak a HLA-B*5701-re.

XVII./ 2. 3. 2. Allopurinol és káros bőr mellékhatás

A húgysav csökkentő allopurinol esetében nagyon erős az asszociáció a súlyos bőr mellékhatás és az a HLA-B*5801 megöröklése között, különösen bizonyos ázsiai területeken, illetve koreai származású vesebetegekben. Allopurinol hasonló kockázatot jelent olyan betegek esetében, akiknek családtörténetében előfordult káros bőr mellékhatás allopurinol kezelés alatt. A magas kockázatú betegek esetében HLA-B*5801 tesztelés javasolt kezelés előtt.

XVII./ 2. 3. 3. Aromatáz gátlók és a T-sejt leukémia 1A (TLC1A) gén variánsai

T-sejt leukémia 1A gén örökölt variánsait hozták kapcsolatba  vázizom mellékhatásokkal emlőrák ellen aromatáz gátlót (AI) szedő nőbetegek esetében. A rizikót alacsonynak minősítették, mert a klinikailag jelentős vázizom mellékhatásoknak csak 11%-át asszociálták ehhez a genetikai variánshoz.

XVII./ 2. 3. 4. Carbamazepin és HLA gén variánsok

A carbamazepin egy görcsoldó és hangulatjavító szer, amely Stevens-Johnson szindrómát és az ezzel összefüggő bőr necrosist okozhat. Ezeknek az idioszinkratikus reakcióknak a gyakoriságát lehet csökkenteni, ha a gyógyszert nem kapják meg olyan betegek, akik két HLA gén, az ázsiai populációban gyakori B*1502, vagy az európai populációban gyakori A*3101 egyikét örökölték. Az FDA javasolja az ázsiai populáció tesztelését a B*1502 allélre oxcarbamazepin kezelést megelőzően.összegzés

XVII./ 2. 4. Betegség kórfejlődés hatás

A genetika akkor is befolyásolhatja a gyógyszer választ, amikor a genetikai variáns befolyásolja a betegség kórfejlődését vagy a betegség súlyosságát, esetleg a terápiás válasz

XVII./ 2. 4. 1. Cisztás Fibrózis és a CFTR G551D

A Cisztás Fibrózis (CF) egy komplex betegség, melyet a Cisztás Fibrózis Transzmembrán Vezetés Reguláló (CFTR) gén mutációi okoznak. A G551D mutáció, mely a CF betegek maximum 5%-ában található [MOU1] meg, a CFTR klorid csatorna csökkenti a csatorna nyitálsi valószínűségét. Az ivacaftor egy CFTR moduláló gyógyszer, amely specifikus az olyan osztályba tartozó mutációkra, melybe a G551D is sorolható, visszaállítja a CFTR fehérje funkcióját azokban a betegekben, akik ezt a mutációt hordozzák. Az engedélyéhez szükséges klinikai vizsgálat során a G551D mutációt legalább egyik alléljukon hordozó betegek esetében az ivacaftor javuló FEV1 értéket, ritkább légzés súlyosbodást és jobb súlygyarapodást okozott, mint a placebo.


Last modified: Friday, 1 February 2019, 11:49 AM