V./2. fejezet: Tenosynovitisek

V.2.1. DeQuervain Tenosynovitis

V.2.1.1 Definíció

fontos

A muscusus abductor pollicis longus és a musculus extensor pollicis bervis a csukló processus styloideusának magasságában, egy közös ínhüvelyben fut. Ez az extensorcsoport első ínhüvelye. Idült gyulladásos folyamat során az ínhüvelyben szűkület alakul ki és az ínhüvely fala jelentősen megvastagodik.

V./2.1.2. Diagnózis

A betegség tünetei erős fájdalom a hüvelykujj extensioja és a csukló ulnarductioja során. Pozitív Fincelstein teszt.

V./2.1.3. Kezelés

megjegyzés

Műtét során a nervus radialis megóvására törekedni kell

Kezelése kezdetben konzervatív , nem steroid gyulladáscsökkentő és localis fizikotherápia a panaszokat csökkenti. Amennyiben az alkalmazott kezelés hatástalan akkor műtétet kell végezni. A műtét során az ínhüvely bemetszést el kell végezni. Különös tekinetttel kell lenne az nervus radialis distalis érzőágára ami közvetlenül az ínhüvely dorsalis oldalán illetve nem ritkán magában az ínhüvelyben fut.

image
1. ábra: Finckelstein teszt

V./2.2. Pattanóujj

V./2.2.1 Definíció

Az ujjak flexor inainak ínhüvelyében a distalis tenyéri barázda magasságában kialakult gyulladásos ínhüvelyszűkület. A gyulladás miatt megvastagodott hajlítóín az ínhüvely A/1-es gyűrűjén áthaladva egy ” kattanás” kíséretében megakad.

V./2.2.2 Diagnózis

A jeellegzetes klinikai megjelenés amely az ujjak nyújtásakor kialakuló kattanás, a diagnózist egyértelművé teszi.

V./2.2.. Kezelés

A betegség kezelése műtéti. A műtét során el kell végezni az ínhüvely feltárását és az A/1-es ínhüvelygyűrű bemetszését valamint az ín felszabadítását.

image
1. videó: A pattanó ujj jelenség bemutatása és műtéti ellátása
Utolsó módosítás: 2019. September 27., Friday, 11:25