XI./4.3. fejezet: Epiphyseolysis capitis femoris

XI./4.3.1.: Definíció

A femurfej epiphysisének atraumás eredetű, a combnyak növekedési porcán dorsal és medial felé történő serdülőkori elcsúszása.

XI./4.3.2.: Előfordulás

fontos

A 11-15 éves serdülő korosztályban, elsősorban a növekedés legintenzívebb időszakában, túlsúlyos vagy intenzíven sportoló serdülőkben fordul elő, fiúkban 1,5-2-szer gyakrabban. Az esetek 20-40%-ában kétoldali vagy kétoldalivá válhat.

XI./4.3.3.: Etiológia

A növekedési porc (physis) proliferációját, kiszélesedését okozó növekedési hormon, valamint a physis elcsontosodását, lezáródását okozó nemi hormonok serdülőkori egyensúlyának zavara miatt késik a növekedési porc záródása. A megnövekedett testsúly vagy túlzott terhelés hatására a ferde lefutású physis nem képes ellenállni a nyíróerőknek, a perichondrium elszakad, az epiphysis elcsúszik.

image
1. ábra: A femurfej epiphysisének elmozdulása
image
2. ábra: A femurfej epiphysisének elcsúszására hajlamos, jellegzetes testalkatú serdülő

XI./4.3.4.: Klinikai megjelenés

megjegyzés

Az epiphyseolysis leggyakrabban térd- és combfájdalommal jár, ezért gyermek- és serdülőkori térd- és combfájdalom esetén minden alkalommal csípővizsgálat is végzendő! Járászavar, kifelé rotáló lábtartás, sántítás, a terhelhetőség csökkenése jellemző. A panaszok gyakrabban hosszabb ideje állnak fenn (Epiphyseolysis lenta), időnként azonban rossz mozdulatra vagy elesést követően hirtelen is kialakulhatnak (Epiphyseolysis acuta), illetve a hosszabb ideje fennálló panaszok hirtelen fokozódása („Akut a krónikuson” epiphyseolysis) is előfordulhat. Az elcsúszott epiphysis az esetek többségében stabil, akut esetekben azonban járásképtelenséget okozhat (instabil). Az érintett csípő mozgásterjedelme, elsősorban a berotáció, de gyakran az abductio és extensio is beszűkül. Csípőflexióban az epiphysis rendellenes helyzete miatt a végtag abdukáló és kifelé rotáló kényszermozgást végez (Drehmann-tünet).

image
1. videó: Drehmann-tünet típusos megjelenése, az érintett csípő rotációs mozgásainak jelentős beszűkülésével

XI./4.3.5.: Vizsgálatok

Röntgen: kétirányú röntgenfelvétel. Az AP felvételen a növekedési porc kiszélesedése, szabálytalansága, az epiphysis magasságának csökkenése látható. A Klein-vonal (a combnyak lateralis vonalának meghosszabbítása) az epiphysisen kívül halad. A Lauenstein felvételen az epiphysis elmozdulása szembetűnőbb, mert az epiphysis először hátrafelé csúszik el.

image
3. ábra: Az epiphysolysis capitis femoris radiológiai megjelenése. Nota bene! Az AP felvételen az elcsúszás gyakran nehezen diagnosztizálható!

A Launstein-felvételen a combnyak tengelye és az epiphysis distalis széleit összekötő vonal tengelye által bezárt szög normálisan 90 fok, az elcsúszás mértéke ezen szög mérésével objektivizálható.

értékelés

XI./4.3.6.: Differenciáldiagnózis

Perthes-kór, különböző etiológiájú csípőízületi gyulladások.

XI./4.3.7.: Prognózis

Az elmozdult epiphysis rögzítés nélkül további elcsúszásra hajlamos, akut esetben fokozottabban. Nagy elmozdulás esetén, főként akut esetekben a combfej elhalhat, de a necrosis gyakrabban iatrogén eredetű (erőltetett repozíció eredményeként). Az inkongruens ízület és impingement miatt fokozott a korai arthrosis esélye.

XI./4.3.8.: Kezelés

A diagnózis felállításakor a további elcsúszás megakadályozására azonnali ágynyugalom, végtagi extensió és mielőbbi műtét javasolt. A műtét instabil esetekben sürgős.

Műtét: Epiphyseolysis lenta: in situ fixáció csavarral vagy Kirschner-drótokkal. 40 fokos elmozdulás felett subcapitalis Dunn-osteotomia végezhető, de a fejnecrosis kockázata igen magas.

Epiphyseolysis acuta: kíméletes repozíció a panaszok kezdetét követő 1. héten megkísérelhető, majd csavaros vagy Kirschner-drótos fixáció. 40 fokos elmozdulás felett Dunn-osteotomia.

Az ellenoldali ép epiphysis műtéti fixációja nem kötelező, egyoldali műtét esetén a fokozott rizikó miatt a beteg felvilágosítása és rendszeres kontrollja szükséges. Műtétet követően az operált végtag tehermentesítése 3-6 hétig javasolt. Fémkivétel a növekedés befejeződése után.

Utolsó módosítás: 2019. October 1., Tuesday, 09:43