I./2.1.: A bemutatott preparátum esetének főbb adatai, I./2.2.: A preparátum leírása

43 év

I./2.1.: A bemutatott preparátum esetének főbb adatai

bevezetés

A beteg kora:

43 év

A beteg neme:

férfi

Kórbonctani alapbetegsége:

Coronariasclerosis maioris gradus

Kórbonctani haláloka:

Infarctus acutus myocardii

Kórbonctani melléklelet:

Ren divisum, pyelon et ureter  duplex

Kórbonctani melléklelet:

Hydronephros partialis

Kórbonctani melléklelet:

Hydroureter seu megaloureter

Kórbonctani melléklelet:

Prolapsus ureteris seu urterokele

Kórbonctani melléklelet:

Ureterolithiasis

Kórbonctani melléklelet:

Ectasia vesicae urinariae

Kórbonctani melléklelet:

Hyperplasia nodosa prostatae minoris gradus

I./2.2.: A preparátum leírása

összegzés

Egy húgyivarrendszeri szervegyüttes, amely egy jobb oldali veséből, ehhez csatlakozó kettős húgyvezérből, húgyhólyagból és dűlmirigyből áll. A vese … cm legnagyobb méretű, tömege 155 g, felszínéről a rostos tok állományveszteség nélkül levonható, a felszín jelzetten szemcsézett. Metszlapon a vesét középállású, a veseparenchymából a vesekapu felé kinyúló, veseállományból álló sövény osztja harántul két egyenlő részre. Mindkét vesefél saját, a másikétól különálló vesemedencével, és ezekből egyenként és önállóan eredő húgyvezérrel rendelkezik.

Az alsó vesefél üregrendszere zsákszerűen tág, felette a veseállomány elvékonyodott, vastagsága helyenként kevesebb, mint … cm. A felső vesefél szokványos szerkezetű, üregrendszere nem tág, a vesemedence körüli zsír közepes mennyiségű, a veseállomány megtartott, barnásvörhenyes színű, a kéreg- és velőállomány közti határ mérsékelten elmosódott. Az alsó vesefélhez tartozó húgyvezér egész lefutásában kifejezetten tág, átmérője … cm, lefutása jelzetten kanyargós, a húgyhólyagba rendes helyzetben érkezik, de a hólyag falán, annak beltere felé teljes, tágult keresztmetszetével átboltosul, és a hólyag szabad űrterébe … cm hosszú, hengeres, ép nyálkahártya-borítású résszel előesik.

Ezen előesett rész üregében, annak végpontján 1,3 cm-es, egyenetlen felszínű kő tapintható. Az előesett rész oly hosszú, hogy a húgycső belső szájadékára szelepszerűen ráhanyatlik, és azt a nyomásviszonyoknak megfelelően szakaszosan elzárni képes. A felső vesefélhez tartozó húgyvezér nem tág, egyenes lefutású, teljes hosszában a másiktól külön áll, és annak a húgyhólyagba beboltosult részén, annak szabad felszínén, önálló nyílással nyílik. A húgyhólyag tágult, átmérője … cm, belfelszínén az izomgerendák lelapultak. A bal oldalon a húgyvezérszájadék szokványos. A húgyhólyaghoz alulról, a rendes gesztenyenagyságnál kissé nagyobb dűlmirigy csatlakozik, metszlapján jelzett göbösödés sejthető (1. fotó) .

image
1. fotó: Ureter duplex
feladat

Tekintse meg a rajzot!

image
3. rajz: Ureter duplex: (1) Ren dexter; (2)Ureter duplex; (3) Megaloureter; (4) Ureterocele (ostium uretrae); (5) Prostata; (6) Musculus detrusor vesicae
Last modified: Tuesday, 29 April 2014, 2:47 PM