I./3.2.: A bemutatott eset elemzése radiológiai vizsgálati terv kidolgozása szempontjából

feladat

Az esetünkben bemutatott komplex fejlődési rendellenesség vizsgálati algoritmusának kidolgozása nagy megfontolást kíván, mert szinte mindegyik elváltozás kimutatása más és más módon lehetséges a legcélravezetőbben.

A fejlődési rendellenességeket ultrahanggal, kiválasztásos urographiával, (retrograd urographiával), CT-vel és MRI-vel lehet ábrázolni. Éranomália gyanújában angiogram is készülhet. Az urolithiasis kimutatására az MRI és a DSA nem alkalmas (bár nagyobb, sugárfogó kövek DSA vizsgálatkor is látszanak, intervenció során, amikor a beadott kontrasztanyag kiválasztódik, a vizeletelvezető rendszerben telődés-kiesésként ábrázolódhatnak a kövek); a többi vizsgálómódszer mind képes ábrázolni a követ, az adottságoknak megfelelően.

A készítményünkön látható komplex fejlődési rendellenességet, illetve annak egy részét már intrauterin korban ki lehet mutatni UH-gal. A részleges hydronephrosis és az extrém tág ureter nyilván már akkor megvoltak. A második ureter túl keskeny ahhoz, hogy ábrázolódjék egy magzati intrauterin vizsgálat során. A konzekvensen tág, telt hólyag szintén felveti fejlődési rendellenesség (leginkább posterior urethra-billentyű) lehetőségét.

Születés után ugyancsak az UH az elsőként választandó vizsgálómódszer. Ekkor a – tág ureterhez tartozó – hydronephrosis súlyossági fokozatait jól fel lehet mérni:

fontos
  • - Gr 1.: a pelvis tág, de a calyxok normálisak. A parenchyma vastagsága megtartott.

  • - Gr 2.: a pelvis és a calyxok is dilatáltak, a parenchyma kissé elvékonyodott.

  • - Gr 3.: a pelvis „cysticusan” dilatált, a calyxok már nem ismerhetők fel, a parenchyma jelentősen elvékonyodott.

  • - Gr 4.: „zsákvese” a parenchyma olyan mértékben elvékonyodott, hogy nem ismerhető fel.

A tág ureter jól ábrázolódik az UH-vizsgálat során, de a vékonyabbik ureter biztonságos látótérbe hozása – úgy, hogy megítélhető is legyen – kevéssé valószínű. Az ureterolith, minthogy a tágult ureterben bőséges folyadék veszi körül, kőreflexszel jelentkezik, mögöttes hanggyengüléssel/hangárnyékkal. Az ureterokele az UH-képen hólyagba domborodó, keskeny kontúrú tömlős képletként látszik: „cysta a hólyagban”.

Natív röntgenképen ábrázolódhat az ureterkő, ha kellő méretű és kellőképp sugárfogó is. Esetünk készítményének többi eltérései lágyrészek, így a klasszikus röntgenfelvételen nem ábrázolódnak.

Intravénás urographiával, ha van vesefunkció a vastagabb ureterhez tartozó parenchymában, feltelődik a hydronephroticus pyelon és az ureter is. Emellett a vékonyabb is ábrázolódik a normális pyelonrészletével együtt. A Weigert-Meyer-szabályt követően látni lehet, hogy a két ureter mintegy keresztezi egymást, ugyanis a vese felső pólusából érkező ureter insertiója a hólyagba caudalisabb, mint az alsó pólus uretere (ez készítményünkön is látszik). A vizsgálat végén készülő röntgen-cystogrammon nagy biztonsággal kimutatható a tág uretervég bedomborodása a hólyagba („kobrafej jel”). A kele belsejét természetesen ureterhám fedi, míg a külső borítása maga a hólyaghám. A dilatált uretervéget keskeny rtg-transparens perem övezi – így válik el a kontrasztanyaggal telődött ureter árnyéka az ugyancsak kontrasztanyag tartalmú húgyhólyagétól.

CT-urogrammon és MRI-vizsgálattal a megaloureter kitűnően ábrázolható. Mindkét vizsgálómódszerrel láthatóvá válik a másik, vékonyabb kaliberű ureter is, egyben a hozzájuk tartozó tágult, illetve normális pyelonrészek is. CT-vizsgálattal már natíve látható a calcium tartalmú ureterolith. Kontrasztkiválasztás után az ilyen kő azonban „maszkírozódhat” a hyperdens háttérben, azaz a köztük lévő, csökkenő mértékű denzitásbeli különbség nem teszi lehetővé a calcium tartalmú kő egyszerű megkülönböztetését a kontrasztanyagtól. Jól látható az ureterokele már a kontrasztanyag hólyagba való érkezése előtt, de azután is elválik a feltelt hólyag bennékétől (kobrafej).

fontos

Az MRI-vizsgálat előnye, hogy készítéséhez nem kell kontrasztanyagot adni, mert az álló folyadék az erősen T2-súlyozott képeken erős jellel ábrázolódik. Ilyenkor vastag szeletet kell készíteni/összerakni (ún. „slab”), amelyben a fentebb dorsalisabban, caudalisan ventralisabban fekvő ureterek teljes hosszukban benne vannak a hólyaggal együtt. Ez a kép tökéletes urogram: a tágult ureter fölött jól ábrázolódik a hozzá tartozó hydronephroticus rész, a tág pyelonnal és calyxokkal, valamint együttesen ábrázolódik a veseparenchyma maradványa is (a hydronephrosis fokozatának megfelelően).

Az ureterkő azonban direkt módon nem ábrázolódik MRI-vel (t.i. ahhoz mozgó protonok kellenek, hogy valami megjeleníthető legyen ezzel a módszerrel. ld. ott). A nagyobb ureterkő szignál hiányánál fogva – indirekte - fog kitűnni a vastag, folyadéktartalmú, hyperintensiv ureterben. Ha kicsi a kő, a felbontás nem elegendő ahhoz, hogy jelhiánya elválassza az igen erős jelű vizelettől – így nem ábrázolódik. Jól láthatjuk viszont az igen gracilis, vékonyabb uretert is a hozzá tartozó normális pyelonnal együtt. A vastag ureternek a hólyagba való szájadzása a hólyagba domborodó kelében végződik - ez is ábrázolódni fog – a fentebb leírt képalkotó eljárásokhoz hasonló megjelenéssel.

Utolsó módosítás: 2013. November 2., Saturday, 16:11