történet

II./4.3.: Kórlefolyás

A méh leiomyomája a myometriumtól jól elhatárolódik, önálló tokja nincs. Kemény tapintatú, gömbszerű gócokból álló, gyakran multiplex daganat. Mérete igen tág határok között változik, néhány mm-től a kiviselt terhesség méretével megegyező nagyságig terjedhet. Növekedésük során a vérellátási zavar következtében idővel másodlagos degenerativ folyamatok alakulhatnak ki: egyes területek felpuhulnak kocsonyássá válnak (degeneratio hyalinea); a degenerált területek elfolyósodhatnak (degeneratio cystica); mész rakódhat le a zavart vérellátású területeken (calcificatio); főleg terhesség alatt a vénák kompressziója következtében vérzéses necrosis jelentkezhet (degeneratio carnosa); szülés után és postmenopausában a simaizomsejtek számának csökkenése miatt a daganat általában megkisebbedik (atrophia); az elhalt területek másodlagosan fertőződhetnek (septicus necrosis).

A leiomyoma különleges megjelenési formája a parasita myoma. Elsődlegesen úgy alakul ki, hogy a kikocsányosodott subserosus myomagöb egy másik szerv felől (legtöbbször a nagycseplesz) is kap vérellátást, miközben az eredeti nyél elsorvad. Másodlagosan a konzervatív műtétek szövődményeként képződnek: a tumor feldarabolása (morcellálás) során a hasüregben maradt myoma darabok tapadnak meg a zsigeri szervek felszínén.

A méhűr alakját deformáló intramuralis és submucosus göbök következtében zavart szenvedhet az endometrium vérellátása, megváltozik a méh és a petevezeték motilitása, torzul a méhűr, ami meddőséget okozhat. A női eredetű meddőség hátterében az esetek 5-10%-ára teszik a méhizom-daganat szerepét. A myoma mellett fogant terhességek esetén gyakrabban fordul elő spontán vetélés és koraszülés, mint az átlag populációban. Terhesség esetén a meglévő myoma jelentősen nem növekszik, ha igen, akkor inkább az első trimesterben. A gyorsan növekvő myomagöb belsejében necrosis léphet fel, ami akut hasi panaszok, illetve idő előtti fájástevékenység kialakulásához vezethet.

Szülés alatt fekvési, tartási és beilleszkedési rendellenesség léphet fel. Multiplex göbök esetén fájásgyengeség alakulhat ki, nagyobb, a cervix közelében elhelyezkedő göbök szülési akadályt képezhetnek. A postpartum időszakban a göbök gátolhatják a méh szabályos összehúzódását, ami atoniát vagy bővebb vérzést eredményezhet.

Leiomyosarcoma a klinikailag myomának diagnosztizált esetek 0,1-0,3%-ában fordul elő, leginkább de novo alakulnak ki, a benignus elváltozás malignus elfajulása igen ritka.

Last modified: Tuesday, 20 August 2013, 10:03 AM