III./4.4.: Differenciáldiagnózis

értékelés

A hydrokelét az alábbiak szerint különíthetjük el a többi herezacskón belüli térfoglaló folyamattól:

III./4.4.1.: Hernia scrotalis (heresérv)

Ekkor a beteg gyakran arról számol be, hogy a herezacskó duzzanat mérete változik, erőkifejtéskor, álláskor növekszik. Fizikális vizsgálatkor a sérvkapuban hasprésre előboltosuló beleket tapintunk. Az ultrahang vizsgálattal mozgó bélkacsokat látni tiszta savós folyadék helyett. Kezelése: inguinalis metszésből sérvműtétet kell végezni.

III./4.4.2.: Haematoma scroti (szervülő vérömleny)

A kórtörténetben gyakran fény derül a traumára, a duzzanat ezt követően alakul ki, a herezacskó bőre átmenetileg livid elszíneződést mutathat. Ultrahang vizsgálattal a haematoma fala vastag, és bennéke gyakran inhomogén, Doppler vizsgálattal azonban a daganatoktól eltérően keringés nincsen benne. Amennyiben magától nem szívódik fel: a kezelése műtéti eltávolítás.

III./4.4.3.: Neoplasma testis (heredaganat)

megjegyzés

Gyakran szerepel a kórtörténetben hereleszállási zavar (ez a heredaganat előfordulásának kockázatát huszonkétszeresére növeli!) A fizikális vizsgálattal ekkor általában porckemény, egyenetlen felszínű, fájdalmatlan göbök tapinthatóak a here felszínén, de egy igen nagyra megnőtt daganat (amikor az egész here daganatosan involvált és megnövekedett) néha nehezen különíthető el a feszülő hydrokelétől.

Hormontermelő daganatok esetén emlő növekedést is tapasztalhatunk, bizonyos szövettani típusok esetén a vérben emelkedett tumor marker (alfa foetoprotein – AFP és béta human choriogonadotropin – BHCG) szinteket mérhetünk. Ultrahang vizsgálattal a herét destruáló idegen szövet egyértelműen azonosítható. A heredaganatokkal együtt járhat hydrokele, ezért a folyadékgyülemen belül mindig meg kell keresni a herét, és ellenőrizni kell annak homogén szöveti szerkezetét. Daganat esetén a kezelés első lépése a here eltávolítása a lehető leghosszabb funiculussal, inguinoscrotalis metszésből.

III./4.4.4.: Tumores intrascrotales (herezacskón belüli egyéb daganatok, pl.: lipoma, stb.)

Fizikális vizsgálattal a herétől független, azon kívül elhelyezkedő mobilis képletet tapinthatunk. Az ultrahang ép herék mellett azoktól függetlenül elhelyezkedő solid (tehát nem folyadék bennékű és keringést mutató) képletet ír le. Kezelés: maradéktalan sebészi kiirtás a herék megkímélésével.

III./4.4.5.: Epididymitis (mellékhere gyulladás)

történet

A kórtörténetben gyakran számolnak be a betegek megelőzően fennálló alsó húgyúti fertőzésről, esetleg prosztata gyulladásról, mert felszálló, canalicularis terjedés útján alakul ki. A mellékhere gyulladás ritkán tuberculosis részjelensége is lehet, ekkora primer betegség a tüdőben van, a terjedés útja haematogen, és a betegség antibiotikum kezelésre nem reagál. Fizikális vizsgálat során ép here tapintható, és csak a duzzadt mellékhere a fájdalmas, azonban súlyosabb esetben az egész herezacskófél kitöltött, fájdalmas, gyakran a here nem is azonosítható.

Vezető tünet heveny esetben a fájdalom, láz, a laboratóriumi vizsgálatok eredményében balra tolt vérkép, magas fehérvérsejt szám, gyorsult süllyedés, emelkedett CRP és procalcitonin értékek jellemzőek, a vizelet üledékben gyakran látható genny, a vizelet mikrobiológiai tenyésztése pozitív. Idült betegségben a fentiek kevéssé kifejezettek. Az ultrahang vizsgálat ép here mellett kiszélesedett, inhomogén mellékherét ír le, amelyben súlyos esetben beolvadások (tályogok) is láthatók. Ha a betegség a herére is terjed (orchidoepididimytis), akkor annak állományán belül is felritkulások mutatkoznak. Kezelése első lépésben konzervatív: polcolás, borogatás, széles spektrumú kombinált antibiotikum és gyulladás csökkentő gyógyszeres kezelés. Amennyiben a mellékherében tályog alakul ki, akkor sebészi feltárás és a mellékhere (epididymectomia), vagy akár az egész here eltávolítása válhat szükségessé.

III./4.4.6.: Orchitis (heregyulladás)

fontos

Ritkán jelentkezik, általában mumpsz részjelenségeként. Fizikális vizsgálattal a parotis duzzanata mellett a here egyidejű duzzanata is tapasztalható. Ultrahang vizsgálattal a mellékhere ép, a here állomány kiszélesedett, Dopplerrel fokozott keringést mutat, benne beolvadás (tályog) nincsen. Kezelése konzervatív, polcolás, borogatás, gyulladás csökkentők adása. Kétoldali esetben terméketlenséghez vezethet.

III./4.4.7.: Varicokele (herevisszeresség)

Magas, vékony fiatal férfiakban és anatómiai okok miatt a bal oldalon gyakoribb. Jellemzően erőkifejtéskor, hosszabb álláskor húzó, nyomó jellegű fájdalmat okoz, de gyakran tünetmentes marad. Fizikális vizsgálatkor a here felett vénás plexus tapintható, melynek tágulata hasprésre fokozódik. Előrehaladott esetben az egész herezacskó felet kitöltheti, gyakran az azonos oldali here kisebb, atrophiás. A hydrokelével ellentétben nem ballotálható, hasprésre fokozódik, a sérvkapu ugyanakkor zárt.

megjegyzés

Ultrahanggal a vénák átmetszeteit lehet látni, amelyek hasprésre kitágulnak, Dopplerrel keringést mutatnak. Ha idősebb korban, hirtelen jelentkezik a varicokele, akkor tisztázni kell, hogy esetleg egyéb tünetet nem okozó vesedaganat véna renalisba vagy véna cava inferiorba növő tumorthrombusa okozza-e. Kezelése panaszok és infertilitás esetén szükséges: általában a tágult erek lekötését és/vagy átvágását végzik azok eltávolításával, vagy a nélkül scrotalis, inguinalis vagy abdominalis behatolásból.

III./4.4.8.: Torsio testis (herekocsány-csavarodás)

Jellemzően újszülöttkorban és 12-20 éves kor között fordul elő, hirtelen, nyugalomban jelentkező éles fájdalom jellemzi. Fizikális vizsgálatnál a here a másik oldalinál magasabban helyezkedik el, duzzadt, igen érzékeny. Régóta fennálló folyamatnál concomittalo hydrokele és láz is jelentkezhet. Ultrahang vizsgálat során Dopplerrel a herében keringés nem detektálható. Kezelése sebészi feltárás: amennyiben 6 órán belül került műtőasztalra, és a here nem halt el, detorquatiot és fixációt végezhetünk, egyébként az elhalt here eltávolítása a teendő.

III./4.4.9.: Oedema scroti (herezacskó vizenyő)

Generalizált oedema részeként cardialis decompensatio kapcsán illetve lokális oedema részeként kiterjedt kismedencei daganatok, vagy azok besugárzása, radikális műtéti kezelése után alakul ki. Jellemzője, hogy a herezacskó laza bőr alatti kötőszövete megtelik folyadékkal. Nagy, puha, ujjbenyomatot tartó, a betegnek panaszt nem okozó herezacskó duzzanat alakul ki, esetenként még a hímvessző sem látható, a sérvkapu szabad. Ultrahanggal körülírt folyadékgyülem a herezacskón belül nem látható, csak ép, jó keringést mutató here és mellékhere. Kezelése az alapbetegség kezelése mellett polcolás, borogatás, vízhajtók adása, szoros, rugalmas fehérnemű viselése.

Last modified: Thursday, 29 August 2013, 10:09 AM