megjegyzés

IV./4.2.: Tünettan

Hüvelyi szülést követően a gátmetszés sebe, valamint a gát, a szeméremtest és a hüvely sérülései lehetnek a gyermekágyi fertőzés behatolási helyei. Enyhe esetekben a felületes gyulladás jelei észlelhetők: bőrpír vagy livid elszíneződés, lobos duzzanat, fájdalom, bő folyás, hőemelkedés, esetleg láz jelentkezhet. Súlyosabb esetben gennyes fekély (ulcus puerperalis), valamint tályog is kialakulhat.

Méhnyálkahártya-gyulladás esetén 24-48 órával a szülés után jelentkezik a lázas állapot, jellemzően 37,5-39,5 0C közötti értékekkel. Jellegzetes klinikai tünetek a tachypnoe, a tachycardia, a méh csökkent összehúzódása (subinvolutio), az alhasi fájdalom és tapintási érzékenység, a bő, odorosus gyermekágyi folyás (lochia) és a változó intenzitású uterinális vérzés. A folyamat progressziója során (adnexitis, parametritis, pelveoperitonitis, sepsis) a lázmenet döntően intermittálóvá válik vagy tartósan magas láz jelentkezhet. Sepsis esetén a magas lázat általában hidegrázás kíséri, de a normálisnál alacsonyabb hőmérséklet is lehet sepsis jele.

fontos

A fájdalom és az érzékenység fokozódik, kismedencei tályog esetén, annak elhelyezkedésétől függően, a húgyhólyagba, a végbélbe és az azonos oldali alsó végtagba sugárzó fájdalom jelentkezhet. Peritonitis esetén a nyelv bevont, száraz, a légzésszám tovább emelkedik, a pulzus könnyen elnyomható, a vérnyomás alacsony, a vizelet mennyisége csökken. A has puffadt, meteoristicus, izomvédekezés jelentkezhet. A fájdalom és a légszomj miatt a beteg nyugtalanná válhat, de felléphet tudatzavar, delíriumos állapot vagy aluszékonyság is.

Last modified: Monday, 10 February 2014, 10:22 AM