fontos

IV./4.3.: Kórlefolyás

A genitális eredetű lázas állapot kialakulásáért a szülőcsatorna sérülésein és a méhüreg belfelszínén keresztül bejutott kórokozók a felelősek. A puerperalis fertőzés leggyakoribb oka a cervico-vaginális flóra méhűrbe jutása, valamint a kontakt módon történő fertőződés. A gyulladás korlátozódhat a baktériumok megtelepedési helyére, de a nyálkahártya felületén, a méh üregén és a petevezetéken keresztül (canalicularis), a nyirokerek (lymphogen) és a vérerek (haematogen) útján tovább is terjedhet. A kialakult infekciók többsége kevert bakteriális fertőzés, amiben aerob és anaerob Gram pozitív és Gram negatív baktériumok egyaránt részt vesznek (ún. polymikrobiális fertőzés).

  • - Ulcus puerperale. A szülőcsatorna sérülésein, valamint a gátmetszés sebén keresztül bejutott kórokozók által okozott gyulladás (fekély, tályog) leggyakrabban körülhatárolt marad, ritkán fejlődik ki belőle septicus állapot.

  • - Endometritis, endomyometritis puerperalis. Enyhébb esetekben a folyamat a méhnyálkahártyára lokalizálódik, súlyosabb esetben a myometrium is érintett. A méhűrben maradt lepényrészek különösen jó táptalajt biztosítanak a gyulladás kialakulásának.

  • - Adnexitis puerperalis. A méhnyálkahártya gyulladása canalicularisan ráterjedhet a pevezetékekre és függelékgyulladás jelentkezhet. Amennyiben a petevezeték hasűri szájadéka lezáródik pyosalpinx jöhet létre, illetve a petefészek érintettsége esetén tuboovarialis abscessus alakulhat ki.

  • - Parametritis puerperalis. A hüvely és a méh fertőzései a nyirokerek útján a méhet körülvevő kötőszövetbe jutva okoznak gyulladást vagy tályogot. A gyulladásos folyamat leggyakrabban adnexoparametritis képében jelentkezik.

  • - Pelveoperitonitis puerperalis. A gyulladásos folyamat további canalicularis terjedése, a tuboovarialis, illetve a parametrális tályog megrepedése következtében kismedencei tályog és/vagy diffus peritonitis alakulhat ki.

  • - Sepsis puerperalis. Az említett elváltozások bármelyikéből kerülhet nagy mennyiségű kórokozó az érpályába, ami pyaemia, sepsis vagy septicus shock klinikai képében jelentkezhet. Nagymértékben legyengült szervezet esetén és immuszupprimált betegekben előfordulhat, hogy a kezdeti jelek és tünetek hiányában rögtön a súlyos sepsis, illetve a septicus shock klinikai képével találkozunk (foudroyans sepsis).

Last modified: Thursday, 29 August 2013, 10:23 AM