IV./4.6.: Terápia

feladat

Gyógyszeres kezelés. Gyermekágyi láz esetén a kezelést minél hamarabb el kell kezdeni. Enyhébb esetekben a széles spektrumú cephalosporin és penicillin készítmények intravénásan alkalmazva monoterápiában is hatékonyak lehetnek. A cephalosporinok közül a cefotetan, a cefipime és a ceftizoxime, míg a penicillinek közül a ticarcillin-klavulánsav és az ampicillin-sulbactam kezelés jelent költséghatékony megoldást. Az antibiotikum kezelést méhösszehúzók (oxytocin im vagy iv, ergotamin im) adásával egészítjük ki.

Súlyosabb esetekben kombinált intravénás antibiotikum kezelést kell folytatni. Első választásként a clindamycin (900 mg 8 óránként)-gentamicin (2-3 mg/tkg napi egyszer) vagy az ampicillin (2 g 6 óránként)-gentamicin-metronidazol (500 mg 12 óránként) kombináció ajánlható. Az intravénás antibiotikum kezelést mindaddig folytatni kell, amíg a beteg tartósan láztalanná válik (≥48 óra). Puerperalis sepsis esetén carbapenem (imipenem/cilastatin vagy meropenem) + metronidazol vagy clindamycin + aminoglycosid kombináció javasolt. A kombinált antibiotikum kezelést a szokványos shock ellenes kezeléssel kell kiegészíteni.

Sebészi kezelés. A sebgyulladások (sérülések, gátseb, császármetszés sebe) ellátása fertőtlenítő sebkezelésből, a kialakult tályog megnyitásából és drainálásából, staphyolococcus ellenes antibiotikum kezelésből áll. Lochiometra vagy lepényi részek retentioja esetén a méhnyak dilatatioja és abrasio, a beavatkozás után a méhűr hideg jód-vizes öblítése javasolt. Tuboovarialis abscessus vagy kismedencei tályog esetén, ha a folyamat demarkálódott elegendő lehet a colpotomia és drainage. Ellenkező esetben laparotomia és a purulens góc eltávolítása javasolt, kiegészítve a hasüreg többszöri, fertőtlenítő oldatos átmosásával és drainálásával. Az esetek jelentős hányadában szükségessé válhat a méh eltávolítása is. Sepsis vagy septicus shock esetén az általános állapot stabilizálását követően hysterectomia és drainage indokolt, bizonyos esetekben az adnexumok eltávolítása is elkerülhetetlen.

Last modified: Monday, 10 February 2014, 10:24 AM